Categories
Article

L’era de l’homo beneitus beneitus

Que bé que li va al cap d’un estat quan el 90% de la seva població és curta de gambals, no toca ni quarts ni hores i li falta un bull. Benvinguts al segle XXI: el segle dels leds i els aparadors virtuals.

He deixat de mirar la televisió i escoltar la majoria de programes de ràdio perquè tinc la sensació que un grup de nens de P3 ha abduït els presentadors, locutors i contertulians de totes les ràdios i televisions d’aquest país. De vegades, fins i tot, tinc terror d’haver-me tornat superdotada i que el problema no el tinguin ells sinó jo. Potser les metàfores i els dobles sentits són cosa de gent superdotada. Potser la gent normal sempre parla en sentit literal i el sentit figurat és cosa de gent amb problemes mentals greus.

L’altre dia vaig sortir a passejar i se’m va acudir saludar algú i usar una frase en sentit figurat (sóc una agosarada). La cosa va anar així:

Jo: Ei, hola! Com va tot?

L’altre: Hola! Bé, tot bé. I tu?

Jo: Bé, però la processó va per dins. Ja saps què vull dir.

L’altre: Quina processó? Ja és Setmana Santa?

En aquell moment, el primer que vaig fer va ser mirar que no hi hagués cap càmera al meu voltant (segur que volien penjar el vídeo a youtube) però, a part de tres pardals fumant-se uns porros d’haixix (no han posat més ics en aquesta paraula per por que els menors no la poguessis pronunciar, suposo) i una senyora dient al seu gos que ja no la mirava com abans, no em va semblar veure res que trenqués l’harmonia del lloc on em trobava. Era possible que aquell ésser, que tenia davant, no hagués entès aquella frase en sentit figurat?

Vaig fer veure que li seguia el joc i me’n vaig anar. No volia encetar una crisi d’identitat davant d’aquella persona. Tenia por de les represàlies (que em comencés a bombardejar amb frases amb subjecte el·líptic i verb, i sense complement directe ni circumstancial).

Què ens està passant, humans? Ha arribat l’era de l’extinció de la intel·ligència? Tornarem a follar com animals i a matar-nos entre nosaltres per veure qui es queda l’hamburguesa del Mc Donalds amb més calories? Desapareixerà el llenguatge complex i ens entendrem amb onomatopeies, altre cop? No podem permetre que el sentit figurat desaparegui de les nostres vides. No podem permetre que l’estupidesa ens venci, perquè si ens vens l’estupidesa, l’Urvater s’implantarà a les nostres vides i se’ns haurà acabat tota aproximació de llibertat física i mental.

No ho sé vosaltres, però jo no penso acceptar que un home m’arrossegui agafant-me pel cabell a una cova per donar-me pel cul i que quan li demani explicacions de per què ha fet el que ha fet em digui “uga uga txaca uga” i em torni a donar pel cul.  I no parlo en sentit figurat.

Si voleu escoltar l’audioblog: https://youtu.be/0L2XqN_Zv0I

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s